Black Friday

Black Friday

I denne artikel vil vi dække det populære begreb Black Friday. Hvad går det helt konkret ud på og hvorfor er det blevet så populært rundt omkring i verden? I forlængelse heraf vil vi komme ind på Black Friday i Danmark og hvordan det kan være at vi danskere har taget det så godt til os. Rigtig god læselyst.

Hvad er Black Friday?

Black Friday GuideBlack Friday er en amerikansk tradition som afholdes fredagen efter hver Thanksgiving. Black Friday anses som startskuddet til julehandlen i de amerikanske detailhandelsbutikker. I forlængelse heraf åbner de store detailhandelsbutikker tit dørene op meget tidligere for at sætte ordentligt gang i feriehandlen.

Det er værd at pointere at Black Friday i sig selv ikke er en decideret feriedag, men adskillige amerikanske stater er begyndt at anse dagen som en fridag. Dette afspejler sig gennem de mange ansatte og skoler som holder fri både torsdag og fredag i Thanksgiving-perioden.

Black Friday har siden 2004 været en af de travleste shoppingdage i USA, hvilket et svimlende beløb, som amerikanerne brugte i perioden, på hele 57 milliarder amerikanske dollars i 2013 tydeligt understreger. Selve navnet Black Friday stammer oprindeligt fra Philadelphia, hvor begrebet for alvor blev populært i forbindelse med den voldsomme trafik af fodgængere og biler som opstod dagen efter Thanksgiving.

Detailhandelsbranchens lidt alternative forklaring på ovenstående er, at de generelt set ikke tjente nok penge fra januar til november måned. Black Friday var derfor en markering af det vendepunkt, hvor de famøse sorte tal på bundlinjen blev vendt til et positivt afkast.

Har vi Black Friday i Danmark?

Black Friday GuideI takt med den stigende globalisering er Black Friday fænomenet også kommet til Danmark og er blevet en etableret del detailhandelsbranchen. Danskerne tog for alvor Black Friday til sig i slutningen af 2014, hvor nogle få butikker og varehuse benyttede dagen til at køre særlige tilbud og markedsførte det som Black Friday.

I Danmark fungerer Black Friday, ligesom i USA, som en katalysator for julehandlen i detailhandelsbranchen. Julehandlen bliver altså kickstartet og det er muligt at spare en masse penge, da adskillige butikker rundt omkring i Danmark slår dørene op i hele 24 timer.

Når startskuddet på Black Friday lyder i Danmark bliver det intenst dækket i medierne og indkøbsvogne fyldes til renden med elektronik og andre stærke tilbud. Datoen hvor Black Friday i Danmark falder som sagt altid en af de sidste fredage i måneden. Du kan allerede nu med fordel sætte et pænt kryds i din kalender, så er du sikker på, at du står først i køen til det store ragnarok.

Opsummering af begrebet Black Friday

  • Black Friday er en populær tradition i USA som markerer startskuddet på den famøse julehandel.
  • Black Friday er den travleste dag i detailhandelsbranchen i USA.
  • Black Friday er en tradition som afholdes efter hver Thanksgiving. I perioden holder både ansatte og skoler fri, som et symbol på ’helligdagen’.

Derudover har vi danskere for alvor taget begrebet til os. Black Friday er blevet en fast tradition, hvor du kan finde enorme rabatter og generelt set gøre et rigtig godt kup på bl.a. hårde hvidevarer og elektronik.

Hvilke butikker i Danmark holder Black Friday?

I takt med den store popularitet som Black Friday for alvor har tilegnet sig, så er det muligt at indhente favorable rabatter hos de store detailkæder.

I nedenstående kan du se en overskuelig oversigt over udvalgte butikker som holder Black Friday – så ved du helt præcist hvor du skal gå hen, når Black Friday falder næste gang.

Elgiganten

Elgiganten har haft utrolig stor succes med at afholde Black Friday, hvilket 2014 var et tydeligt manifest på. Derfor afholder de i traditionens tro Black Friday hvert år, hvor du har mulighed for at shoppe dine yndlings hårde hvidevarer og elektroniske maskiner – både online og i varehusene rundt omkring i landet.

Elgiganten slår allerede dørene op natten til fredag på deres hjemmeside.

Jysk

Jysk er blevet indbegrebet, og synonym, med gode tilbud. Black Friday hos Jysk er ingen undtagelse. Du kan her gøre et uhørt kup på udvalgte madrasser, topmadrasser, elavationssenge, puder, dyner og meget mere.

Black Friday bliver selvfølgelig fejret i alle Jysk-butikker rundt omkring i landet hvor du kan starte din julehandel med kolossale besparelser.

It-butikkerne følger trop

I takt med den store popularitet er det ikke kun detailhandelsbranchen som kan se fordelene ved at fejre den amerikanske tradition. De mange forskellige webshops på internettet følger i stigende grad trop.

Især tøjbutikker på internettet kan mærke en stor forskel på omsætningen, når fredagen nærmer sig. I forlængelse heraf kan det derfor ses at de mange fysiske butikker, er i en direkte slåskamp med internetbutikkerne om at tiltrække kunderne til deres respektive butikker.

Der går sport i den, når Black Friday nærmer sig, hvilket øger nysgerrigheden blandt kunderne, når først tilbuddene bliver afsløret.

Husk at være kritisk

Det kan være utroligt dragende, når startskuddet til Black Friday herhjemme lyder. I forlængelse heraf er det en rigtig god idé at tænke sig ordentligt om, før du gør et køb. Slå koldt vand i blodet. Selvom tilbuddene virker lokkende, så skal du stadig forholde dig kritisk til pris, behov og kvalitet samt undgå impuls køb.

Sidstnævnte kan være utrolig svært, da Black Friday kun afholdes én gang om året og man derfor skal være sikker på, at få de bedste tilbud med hjem. Det kan godt være, at du kan få et uhørt billigt bornholmerur, men tænk dig godt om, har du virkelig et behov for det?

Derudover skal du altid huske, at ved internethandel har du altid 14 dages returret, hvilket ikke gælder for de fysiske butikker – der fanger bordet med andre ord. Når det er sagt, så gælder alle de almindelige forbrugerbeskyttelsesregler for reklamation og defekte varer.

Black Friday 27/11/2015

Dag(e)

:

Time(r)

:

Minut(ter)

:

Sekund(er)